Jak zrobić idealny sernik i ozdobić pierniczki na choinkę?

Jak zrobić idealny sernik i ozdobić pierniczki na choinkę?

Domowe ciasta to jednocześnie wiele radości i smaku, a także dużo trudu i nerwów. Zwłaszcza jeśli przepisy na serniki nie mówią co zrobić, aby sernik nie opadł, a przepisy na pierniki nie uwzględniają drobnej porady, kiedy chcemy upiec ciastka jako ozdoby choinkowe. Co wtedy zrobić?

Co zrobić, żeby sernik nie opadł?

Aby pięknie wyrośnięty sernik ni opadł możemy zrobić kilka rzeczy. Pierwszą jest używanie składników w temperaturze pokojowej. Należy wyciągnąć wszystkie składniki z lodówki co najmniej 2 godziny przed planowanym pieczeniem.

Druga rzecz to ubijanie białek osobno. Jeżeli przepis tego nie wymaga, nie powinniśmy robijać białek osobno. Powinniśmy białka rozrabiać razem z żółtkami i krótko zmiksować z twarogiem, tak aby składniki się połączyły. Przy czym trzeba uważać, aby zbyt długo nie miksować, gdyż spowoduje to nadmierne napowietrzanie się masy serowej.

Warto również piec sernik w kąpieli wodnej. Uzyskamy to poprzez włożenie formy do pieczenia z sernikiem do większej formy z wrzącą wodą do połowy wysokości. Następnie pieczemy. Dzięki zastosowaniu kąpieli wodnej unikniemy pęknięć na środku sernika.

Dodatkowo jeśli nie chcemy by sernik opadł i popękał powinniśmy studzić go stopniowo, w dwóch etapach. Etap pierwszy to lekko uchylone drzwiczki piekarnika. W taki sposób powinniśmy go studzić co najmniej dwie godziny, a najlepiej i całą noc. Dopiero po takim studzeniu wyciągamy ciasto i chłodzimy w lodówce, przez jakieś 3-4 godziny.

Porady odnośnie pierników choinkowych

Pierniki to idealne ciasta bożonarodzeniowe! Robienie pierników z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia, aby udekorować nimi choinkę to jedna z wielu tradycji tych świąt. Nie ma bowiem nic lepszego, niż wspólnie przyrządzone, domowe, aromatyczne i pyszne ciasteczka wycięte w kształt ludzików, refinefów, choinek, czy innych świątecznych ozdób.

Pamiętaj jednak, aby takie ciasteczka zrobić wcześniej, nawet na początku lub w połowie grudnia co najmniej. Ciasteczka mogą bowiem poleżeć, a nadal będą pachnieć świętami i będą jadalnymi, pięknymi ozdobami świątecznymi.

Do zrobienia takich ciasteczek przydadzą się foremki oraz nóż. Najlepsze będą metalowe foremki, znacznie wytrzymalsze, niż plastikowe odpowiedniki, a w cenie nie różniące się aż tak bardzo. Nóż przyda się zaś do zrobienia niewielkiego otworu, dzięki któremu łatwo przewiążemy pierniczki wstążką do gałązek choinki. Ozdabiamy już wystudzone ciasteczka, najlepiej kilka dni po ich upieczeniu. Z roku na rok mamy coraz więcej narzędzi do ozdabiania takich pierniczków.

Tradycyjnie możemy używać lukru w różnych kolorach, jednak dobrym pomysłem będą również cukrowe lub czekoladowe guziczki, posypki czekoladowe, wiórki a nawet pisaki żelowe przeznaczone do pisania po takich wypiekach. Można powiedzieć, że ogranicza nas jedynie wyobraźnia.

Dodaj komentarz